Säännöt

Sukuseuran säännöt

1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi on Tauriaisten Sukuseura ry, myöhemmin näissä säännöissä lyhennettynä Sukuseura. Kotipaikka on Suomussalmen kunta ja toimialueena koko maa.

2. Tarkoitus ja toiminnan laatu
Sukuseuran tarkoituksena on selvittää suvun vaiheita ja historiaa, vaalia suvun perinteitä ja edistää yhteenkuuluvaisuuden tunnetta jäsentensä keskuudessa.
Sukuseura pyrkii toteuttamaan päämääräänsä järjestämällä yhteisiä kokouksia, sukupäiviä, retkiä ja muita seuran toimintaan liittyviä tilaisuuksia. Sukuseura kerää ja arkistoi sukua koskevaa tietoutta sekä auttaa suvun jäseniä selvittämään suvun vaiheita. Sukuseura saattaa tutkimustöiden tulokset jäsenten tietoisuuteen sekä harjoittaa Sukuseuran tarkoitusta edistävää julkaisutoimintaa.
Toimintansa tukemiseksi Sukuseura voi ottaa vastaan testamentattua tai lahjoitettua omaisuutta sekä avustuksia, perustaa rahastoja, sekä asianmukaisilla luvilla järjestää keräyksiä ja arpajaisia. Sukuseura voi myös omistaa tai hallita toimintansa kannalta tarpeellisia kiinteistöjä.
Sukuseura ei harjoita elinkeinotoimintaa eikä sen tarkoituksena ole taloudellisen hyödyn tai voiton tuottaminen jäsenilleen.

3. Jäsenet
Sukuseuran jäseneksi voidaan hyväksyä jokainen 18 vuotta täyttänyt henkilö, joka isänsä suvun tai äitinsä suvun puolelta kuuluu sukuun tai on avioliiton kautta siihen liittynyt. Kannatusjäseneksi voidaan hyväksyä yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea seuran tarkoitusta ja toimintaa.
Sukuseuraan jäseneksi tai kannatusjäseneksi haluavan on ilmoittauduttava Sukuseuran hallitukselle, joka päättää jäseneksi ottamisesta. Jäsenen, joka haluaa erota Sukuseurasta, on ilmoitettava siitä kirjallisesti Sukuseuran hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai ilmoitettava asia suullisesti Sukuseuran kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi.
Hallituksen esityksestä voi sukukokous kutsua sukuseuran kunniajäseneksi henkilön tai henkilöitä, jotka ovat ansioituneet Sukuseuran toiminnassa.

4. Jäsenmaksu
Sukuseuran jäsenen tai kannatusjäsenen tulee suorittaa sukukokouksen vahvistama jäsenmaksu. Jäsenen hakemuksesta hallitus voi myöntää jäsenmaksusta vapautuksen korkean iän, sairauden tai muun perustellun syyn vuoksi. Kunniajäsen on vapautettu jäsenmaksuista.
Sukuseuran jäsenen alle 18-vuotiaat lapset voivat liittyä Sukuseuraan vapaajäseninä, jolloin he ovat vapautettuja jäsenmaksusta eikä heillä ole äänioikeutta Sukuseuran kokouksissa.

5. Hallitus
Sukukokous valitsee Sukuseuralle puheenjohtajan ja hallituksen. Hallitukseen kuuluvat Sukuseuran puheenjohtaja ja neljä (4) varsinaista jäsentä. Hallituksen toimikausi on sukukokousten välinen aika. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan, sihteerin ja rahastonhoitajan. Muut mahdolliset toimihenkilöt hallitus valitsee keskuudestaan tai hallituksen ulkopuolelta.
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii.
Hallitus on kokouksissaan päätösvaltainen, kun puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan lisäksi paikalla on vähintään kaksi hallituksen jäsentä.
Päätökset ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa. Hallituksen kokouksista pidetään asianmukaista pöytäkirjaa.
Sukuseuran hallitus pitää sukuseuran jäsenluetteloa.

6. Seuran nimen kirjoittaminen
Sukuseuran nimenkirjoitusoikeus on hallituksen puheenjohtajalla, varapuheenjohtajalla, sihteerillä ja rahastonhoitajalla yksin.

7. Tilikausi ja vuosikokous
Sukuseuran tilikausi on kalenterivuosi ja se päättyy 31.12. Tilinpäätös annetaan toiminnantarkastajalle tarkastettaviksi hyvissä ajoin ennen vuosikokousta, joka pidetään hallituksen kutsusta huhtikuun loppuun mennessä. Toiminnantarkastajan tulee antaa kirjallinen lausuntonsa viimeistään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta hallitukselle.
Vuosikokous on koolle kutsuttava neljä (4) viikkoa ennen kokousta kutsulla, joka on julkaistu sanomalehdissä tai annettu tiedoksi kutsukirjeellä postitse tai digitaalisesti toimitetulla viestillä. Ylimääräiseen vuosikokoukseen kutsutaan Sukuseuran jäsenet aina kirjallisella kutsulla postitse tai digitaalisesti toimitetulla viestillä vähintään kaksi (2) viikkoa ennen ylimääräistä vuosikokousta. Kokouksiin voi osallistua tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla.

Vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1. kokouksen avaus
2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
5. esitetään tilinpäätös tai vuosilaskelma, vuosikertomus ja toiminnantarkastajan lausunto
6. päätetään tilinpäätöksen tai vuosilaskelman vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
7. vahvistetaan toimintasuunnitelma ja tulo- ja menoarvio
8. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.


Mikäli sukuseuran jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen vuosikokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

8. Sukukokous
Sukuseuran varsinainen Sukukokous pidetään huhti-syyskuun välisenä aikana kolmen vuoden välein.
Sukukokouksen ja ylimääräisen sukukokouksen kutsuu koolle Sukuseuran hallitus. Sukukokouksesta on ilmoitettava seuran jäsenille vähintään neljä (4) viikkoa aikaisemmin kutsulla, joka on julkaistu sanomalehdissä tai annettu tiedoksi kutsukirjeellä postitse tai digitaalisesti toimitetulla viestillä. Ylimääräiseen sukukokoukseen kutsutaan Sukuseuran jäsenet aina kirjallisella kutsulla postitse tai digitaalisesti toimitetulla viestillä vähintään kaksi (2) viikkoa ennen ylimääräistä sukukokousta. Kokouksiin voi osallistua tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla.
Sukukokouksessa jokaisella edellisen toimintakauden jäsenmaksun maksaneella jäsenellä on yhtäläinen äänioikeus. Kokouksen päätökseksi tulee mielipide tai esitys, jonka hyväksi useimmat äänet on annettu, ellei näissä säännöissä edellytetä määräenemmistöä. Jos äänet menevät tasan, voittaa se mielipide tai esitys, jonka puolesta kokouksen puheenjohtaja on äänestänyt. Vaaleissa äänten mennessä tasan tulos määrätään arvalla.

Sukukokoukselle kuuluvat asiat:
1. sukukokouksen avaus ja poisnukkuneiden muistaminen
2. kokouksen puheenjohtajan, sihteerin sekä pöytäkirjan tarkastajien (2 kpl) valinta
3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. esityslistan hyväksyminen
5. hallitus esittää yhteenvedon tilikausien toiminnasta ja sukukokous vahvistaa suunnitelman seuraavaksi toimintakaudeksi
6. valitaan Sukuseuralle puheenjohtaja seuraavaksi toimintakaudeksi
7. valitaan hallituksen jäsenet, toiminnantarkastaja ja hänelle varahenkilö
8. päätetään alkaneen toimintakauden jäsenmaksun suuruudesta
9. päätetään muista kokouskutsussa mainituista asioista
10. sukukokouksen päättäminen
Mikäli sukuseuran jäsen haluaa saada jonkin asian sukukokouksen käsiteltäväksi on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asian voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

9. Sääntöjen muuttaminen ja sukuseuran purkaminen
Päätös sääntöjen muuttamisesta tai Sukuseuran purkamisesta voidaan tehdä vain, jos kokouskutsussa nimenomaan on ilmoitettu. Päätös sääntöjen muuttamisesta edellyttää kaksi kolmasosan (⅔) enemmistöä suoritetussa äänestyksessä. Sukuseuran purkamista koskevan päätöksen tekemiseen vaaditaan kaksi kolmasosaa (⅔) enemmistöä suoritetuissa vaaleissa kahdessa perättäisessä sukukokouksessa, jotka on pidettävä vähintään kahden kuukauden väliajoin.
Jos Sukuseura purkautuu, viimeisessä sukukokouksessa on päätettävä seuran omaisuuden käyttämisestä seuran tarkoitusperiä edistävällä tavalla. Sukuseuran arkisto on luovutettava Kansallisarkistolle.

10. Yhdistyslain noudattaminen
Kaikessa muussa noudatetaan yhdistyslain voimassa olevia määräyksiä.