Juhani Tauriainen – Jahvetti ja Saimi

« Takaisin

Juhani Tauriainen: Jahvetti ja Saimi – Kuhmon Tauriaisten tarinaa rakentamassa

Kirjan esittely:

Juhani Tauriainen on jatkanut edelleen Tauriaisten suvun historian kertomustaan. Uusimman kirjan nimi on ” Jahvetti ja Saimi – Kuhmon Tauriaisten tarinaa rakentamassa ”. Kirjan nimi kertoo teoksen päähenkilöt ja heidän tarinansa päätapahtumien paikan. Jahvetti Tauriainen ja Saimi Tolonen olivat Kuhmoon muuttaneen Tauriaisten sukuhaaran perustajia. Lapsena orvoksi jääneen Jahvetin juuret olivat Suomussalmen Kiannan kylässä, Saimin Kuhmon Vieksin kylässä. He tapasivat toisensa Oulussa, jonne he perustivat perheensä 1911. Oulusta he muuttivat Kajaaniin, josta he pakenivat v:n 1918 maaliskuun levottomuuksien ahdingossa Kuhmoon. Jahvetti oli oppinut suutarin ammatin Oulussa, Åströmin nahka- ja kenkätehtaalla. Hän puntaroi maailman menoa käsityöläisen katsomusten pohjalta.

Perheen elämäntaival oli moneen syntymäseudullaan koko ikänsä asuneeseen verrattuna varsin vaiherikas. Syrjäisten syntymäkylien niukka elämä oli vaihtunut kaupunkien uudenlaiseen sykkeeseen, mutta silläkin oli varjopuolensa. Matkalaisten lopullinen koti löytyi Kuhmosta. Elämän maku oli myös siellä vaihtelevaa: lasten syntymän, kasvun ja aikuistumisen tuomaa iloa, puutteen päivien huolta ja sotavuosien menetysten surua.

Perheen historia on pieni kappale vasta itsenäistyneen Suomen sosiaalihistoriaa. Perheen vaiheet on tiiviisti sidottu tapahtumiin, joiden kautta luotiin 1900-luvun alkupuolella hyvä perusta koko Suomen, myös sen syrjäisten seutujen tulevalle kehitykselle kohti nousevaa elintasoa, parempaa koulutusta ja sosiaalisesti turvallista yhteiskuntaa.

Kirjan liiteosista tarjoavat myös annoksen Suomussalmen Kiannan ja Ruhtinansalmen kylien asutushistoriaa v. 1600-1900 sekä Jahvetti Tauriaisen puolison, Saimin sukuhaaraan kohdennetun katsauksen Tolosten suvun historiasta Kuhmossa ja Hyrynsalmella. Kirja on ilmestynyt lokakuussa 2017. Se on kovakantinen, runsaasti kuvitettu ja laajuudeltaan 300 sivua.

Kansikuva: Juhani Tauriainen - Jahvetti ja Saimi


Tilausohjeet:

Kirjan hinta on 35 € (+ posti- ja lähetyskulut)

Juhani Tauriaisen yhteystiedot:

Sähköposti: juhani.tauriainen(at)welho.com

Puh. 0500-442876