Juhani Tauriainen – Tauriaiset ja Tavajärvet Kuusamossa

« Takaisin

Tauriaiset ja Tavajärvet Kuusamossa v. 1650-1800

Kirjan esittely:

Valtiot. tri Juhani Tauriainen on palannut uudelleen Tauriaisten sukuhistorian alkuaikoihin 1600- ja 1700-luvuilla. Asiakirjamatkan tuloksena on ilmestynyt kirja nimeltään ”Tauriaiset ja Tavajärvet Kuusamossa v. 1650-1800”. Kirjan alaotsikko ”Uusia tulkintoja sukujen historiasta ja yhteyksistä” kertoo kirjoittajan päätavoitteen. Kirja pyrkii selkiyttämään ja täsmentämään Tauriaisten uudisraivaajasuvun esihistoriaa Suomussalmen Kiannalla ja suvun siirtymistä Pudasjärven ja silloisen Kemin Lapin eli Kuusamon alueille. Suku saapui Kainuun emäpitäjän Paltamon Kiannankylän Perankaan 1620-luvulla. Kun Kuusamon seudun suomalainen uudisasutus alkoi 1670-luvulla, Tauriaisetkin liittyivät Koillismaalle muuttajien joukkoon.

Julkaisun pääaiheena on Tauriaisten sijoittuminen uusille asunsijoilleen Kuusamossa. Se alkoi silloisen Pudasjärven hallinnon alle kuuluneesta Soivion Taurialasta 1680-luvun loppuvuosina. Tarkastelu on yritys täyttää tekijän aikaisemman kirjan (Kamppaillen kiinni korpimaihin Kiannalla, 2006) tietoaukkoja ja korjata virhetulkintoja. Se tarjoaa sukujen historian harrastajille myös uusia tulkintoja Kuusamon Tauriaisten 3-4:n ensimmäisen sukupolven vaiheista ja perheistä. Uudet tulkinnat poikkeavat paikoin monista jo vakiintuneiksi ”totuuksiksi” kiteytyneistä tulkinnoista. Naiden aiempien päättelyiden osalta uudelleen arviointi olisinkin tarpeen.

Tauriaisten yhteydet Kuusamon saamelaissukuihin tulivat erityisen mielenkiinnon kohteeksi, kun on osoittautunut, että Kiannan Tauriaiset poikkeavat geneettisesti sekä useimmista muista kuusamolaissuvuista että saamelaissuvuista. DNA-tulosten ja uuden dokumenttiaineiston perusteella Tauriaismiehet ja Kuusamon Tavajärvet ovat geeniperustaltaan aivan erilaisia. Tavajärvien juuret johtavat Kemin Lapin tunnettuun saamelaisisäntään ja alueen alkuperäisväestön oikeuksien puolustajaan Niila Antinpoika Aikasarriaan (Nils Andersson Aikasarria, s. n. 1640, k. 1689). Myös sukunimellä Tavajärvi-Tauriainen (tai joskus Tauriainen-Tavajärvi) tunnetut henkilöt ovat isiensä suvulta pääasiassa saamelaissukuisia. Kuusamon Tauriaiset polveutuvat Perangan Lars Tauriaisesta (s. n. 1589, k. n. 1653). Kuusamossa on myös useita sukuja, joiden alkuperäinen Tauriais-nimi vaihtui toiseksi esim. talon-, asuinpaikan tai appivanhempien sukunimen mukaan.

Kirjan (160 sivua) sisältöön, karttoihin, kuvioihin, epilogiosan kuviin ja moniin kriittisiin havaintoihin kannattaa tutustua, vaikka ”lopullinen koko totuus” ei tulisi tässäkään esiin, kun lähdeaineistot ovat epätäydellisiä.

Kansikuva: Juhani Tauriainen - Tauriaiset ja Tavajärvet KuusamossaTilausohjeet:

Kirjan hinta on 20 € (+ posti- ja lähetyskulut)

Juhani Tauriaisen yhteystiedot:

Sähköposti: juhani.tauriainen(at)welho.com

Puh. 0500-442876